חיפוש

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

פייזלי. מנסיך ועד פרינס

פייזלי.

מנסיך ועד פרינס

תאריך פתיחה: 27/5/22

תאריך נעילה: 20/5/23

אוצרות: נעמה ברוש, עידית שרוני, עדי יאיר

 

התערוכה מציגה את גלגולו של דגם הפייזלי בן מאות השנים שהחל את דרכו בפרס כסמל אצולה של מלכים ונסיכים, אומץ ע"י האצולה האירופית וכשנפוץ ברחבי העולם הפך לאחד הדגמים האייקונים והאהובים ואחד מסמלי התרבות הפופולארית. בתי אופנה "הוט קוטור" כמו גם רשתות אופנה להמונים עושות שימוש תדיר בדגם.  

התערוכה נחלקת לשני חלקים: היסטורי ועכשווי

החלק ההיסטורי מציג את התגלגלותו של דגם הפייזלי ממזרח למערב:  מהאגדות והמיתוסים שנרקמו סביב מקורותיו של דגם הפייזלי, דרך סיפור התגלגלותו של הדגם מחצרות הנסיכים הפרסיים והקיסרים המוגוליים שאימצו אותו כסמל מלכות כולל הכתרתו של השאה האחרון של איראן במאה ה -20 , ועד למעברו של הדגם לאירופה, שם הפכה אותו המלכה ג'וזפין לפריט חובה בקרב האצולה האירופאית.

פרק נכבד בחלק זה של התערוכה יוקדש לשל הקשמירי שדגם הפייזלי היה חלק בלתי נפרד ממנו. השל הקשמירי  היה פריט יוקרי בשימוש בני המלוכה והאצולה בהודו. הוא היה עשוי מצמר שמקורו בעיזים בהרי ההימלאיה ונדרשו 18 חודשי עבודה ו 12 מומחים על מנת לייצר של אחד. עם התפתחות הקולוניאליזם הבריטי והצרפתי ופתיחת דרכי המסחר, הגיע השל הקשמירי לאירופה שם כבש את חצרות המלוכה ועם התגברות הביקוש ושינויים בשיטות הייצור איבד את זוהרו והפך למוצר צריכה להמונים.   בחלק זה יוצג אוסף שלים הנחשב למקיף מסוגו בישראל כמו גם עשרות דוגמיות של פייזלי אותם ליקטה בעצמה מייסדת המוזיאון ורה ברייס סלומונס. דוגמיות אלו העשויות בצורות מגוונות, בטכניקות שונות ובקשת של צבעים היו שמורות בכספת המוזיאון מזה 40 שנה והן מוצגות כעת לראשונה.

פרק היסטורי חשוב לא פחות יוקדש לאמנות היהודית (יודאיקה) שצמחה בקרב הקהילות היהודיות בארצות האסלאם. היהודים שביקשו להיטמע בסביבה ויחד עם זאת לבטא את זהותם הייחודית, אימצו את דגם הפייזלי כסמל ליוקרה, נצח ומלכות. הוא מופיע על כל הפריטים היוקרתיים והחשובים בעולם היהודי שחלק נכבד מהם יוצג בתערוכה. 

החלק העכשווי בתערוכה בוחן את מעמדו של הפייזלי כדגם אייקוני, על זמני בעל השפעה מתמדת על תרבות המערב דרך מספר פרקים:

הפייזלי בראי האופנה. במאה השנים האחרונות עבר עולם האופנה שינויים מסיביים כתוצאה מהתפתחותן של שיטות ייצור חדשות, שינויים בחוקי המסחר העולמיים ושימוש בחומרים חדשים . השינוי התדיר בעיצובים, הצבעים והגזרות  השונות הביא עימו גם הביאו גם שינוי במראה דגם הפייזלי. בתערוכה יוצגו מגוון של פריטי אופנה מהשנים 1930 ועד 2022 המראים כיצד שמר הדגם על צורתו הבסיסית אך קיבל פרשנות עכשווית בזכות התפתחות טכנולוגית וחומרית בשילוב עולם שלם של צבעים וגדלים שונים.

הפייזלי בראי המוזיקה -  מהביטלס ועד פרינס שנות השישים הסוערות של המאה ה 20 הן השנים בהן דגם הפייזלי כבש מחדש את עולם האופנה. בחסות האסתטיקה הפסיכדלית של אותה תקופה, קיבל הדגם צבעוניות חדשה, בולטת ולעיתים אף צעקנית וגבולות הצורה הבסיסית נמתחו למחוזות חדשים. שנים אלו הן גם השנים התחוללה מהפיכת תרבותית שאחד הכוחות המניעים אותה היה מוזיקת הפופ וכוכביה היו מודל לחיקוי. מלהקת הביטלס שהיו בין הכוחות המובילים של שנות השישים דרך ג'ימי הנדריקס, אריק איינשטיין ועד לפרינס שפרץ עשורים לאחר מכן והושפע מאותו עשור מהפכני, תרמו כל אחד  מהם מתוקף היותם מודל להערצה להפיכתו של הפייזלי לאחד מסמליה של התרבות הפופולארית

סיפורה של הבנדנה - הבנדנה שהחלה את דרכה כמטפחת הודית אקזוטית יוקרתית, הפכה באמצעות תהליכים היסטוריים כדוגמת המהפכה התעשייתית ושינויים בסחר העולמי לאייקון אמריקאי להמונים. הבנדנה החלה לקבל משמעות סמלית ותרבותית אחרת בהתאם לשימוש הפונקציונלי שנעשה בה: מהפוליטיקאים שעשו בה שימוש ככלי שיווקי, דרך היותה סמל לזכויות העובדים ("צווארון אדום"). היא זוהתה בקרב ההיפים כסמל למרד בדור ההורים, הקהילה הלהט"בית מצאה בה כלי לציון העדפות מיניות מסוימות וכנופיות הרחוב אימצו את הבנדנות בצבעים שונים המייצגים את ההשתייכות לכנופיות השונות.  

ביטויים של דגם הפייזלי באמנות העכשווית. דגם הפייזלי הוא מטאפורה למסע נדודים, הגירה והשלכותיה. בכל אחד מהמקומות אליהם הוא קיבל משמעות חדשה וצורתו התפתחה בהתאם לרוח המקום תוך שהוא מושפע מהתרבות החומרית העתיקה וממסורות של מלאכות יד עממיות. בעבודות המוצגות בתערוכה נוכחים שורשיו העמוקים של דגם פייזלי במסורת הטקסטילית שספח לעצמו לאורך השנים.

להזמנת כרטיסים ומוצרים