Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
סמינר אקדמי מטייל מבית המוזיאון לאמנות האסלאם
האסלאם וארץ ישראל: תרבות | היסטוריה | ארכיאולוגיה
סדרה של חמישה סיורי יום מלאים
פברואר – מאי 2024
יועץ אקדמי ומנחה הסמינר | ד"ר אייל מירון
על הסמינר
בין המאה ה-7 לסה"נ לראשית המאה ה-20 נשלטה ארץ ישראל כמעט ברציפות על ידי האסלאם. האימפריות המפוארות של האומיים, העבאסים הפטימים, האיובים, הממלוכים והעות'מאניים משלו כאן וכל אימפריה הביאה עמה את אופייה המיוחד ואת תרומתה הייחודית לתרבותה של ארץ ישראל ושל נופה הפיזי. ערים, צריחי מסגדים מדרסות ומצודות שינו את פניה של הארץ וגם אופייה הדמוגרפי השתנה ללא הכר בתהליך שארך מאות בשנים. לעתים נעשה הדבר תוך עימות וחיכוך ולעתים תוך השלמה ושיתוף פעולה עם הנוכחות הנוצרית והיהודית.
הסדרה החדשה של הסמינר האקדמי המטייל מורכבת מחמישה סיורי איכות ברחבי ארץ ישראל במסגרתם נחקור את האופנים בהם עיצב האסלאם חלק מהמורשת ההיסטורית, תרבותית והארכיאולוגית של הארץ.
סדרת הסיורים תודרך ע"י ד"ר אייל מירון.
הסיורים יתחילו בשעות הבוקר ויסתיימו סביב השעה 16 – 17 בשטח
סיורי השטח בצפת, טבריה וקרני חיטין - תצא הסעה מאורגנת מהמוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים. פרטים לגבי נקודת איסוף במרכז הארץ יימסרו למשתתפים טרם הסיור.
סיורי השטח בנבי סמואל בעכו - הגעה עצמאית למקום.
עלות לסדרה של חמשת הסיורים כולל כניסה לאתרים - 1850 ש"ח
(לא ניתן לרכוש סיור בודד)
לפרטים נוספים והרשמה: הנא חוסיין, 050-6444288, [email protected]
סיורי השטח
מפגש ראשון
"ימי הזוהר תחת שלטון האסלאם": צפת בצל הסהר, אל מול ההרים הכחולים |
בהדרכת: ד"ר אייל מירון
יום ב 26.2.24 | סיור שטח בצפת | הסעה מאורגנת תצא מירושלים ונקודת איסוף במרכז הארץ.
צפת היא אחת הערים הבודדות שנבנו תחת שלטון האסלאם בארץ. את שרידיה הקדומים נוכל לראות בסיור בראש גבעת המצודה שם נכיר את המעבר מן התקופה הצלבנית לתקופה הממלוכית וכיצד התבטא מעבר זה באדריכלות הביצורים של המצודה האדירה, נשמיע קול בשירה בבור המים הענק שבנה בייברס נכיר את המגדל האדיר שבנה בה אותו שליט, נשמע על מסורות צפת מן התקופה הצלבנית והממלוכית, ועל הפיכתה לאחת מארבע "ערי הקודש" תחת השלטון העות'מאני. ננסה להבין מדוע פרחה צפת במאה ה-16 דווקא תחת השלטון העות'מאני, נבקר בחלק מבתי הכנסת המרשימים והבלים מזוקן, ובחארת אל-ואטה השומרת עדיין על כמה מן המבנים הנאים מן המאה ה-13 ואילך, וננסה באם יתאפשר, לצעוד במרתפי בתי העיר שאולי עמדו על תילם עוד במאה ה-16 בימי רבי יוסף קארו והאר"י הקדוש.
מפגש שני
"מקברו של הנביא אל כסאה של האם" כיצד השפיעו מסורות יהודיות נוצריות ומוסלמיות זו על זו - מנבי סמואל לכנסיית הקתיסמה |
יום ד 13.3.24 | סיור שטח בנבי סמואל וקתיסמה | מפגש בשעה 10:00 בכניסה לגן לאומי נבי סמואל (קבר שמואל הנביא)
מצפון לירושלים צופה אל העיר ההר הנישא שבו על פי המסורת קבור הנביא שמואל. זו אחת הדוגמאות המיוחדות בארץ לאתר שנערץ על ידי יהודים נוצרים ומוסלמים. החפירות הארכיאולוגיות באתר מורכב זה טרם פורסמו ואנו ננסה "לעשות בהן סדר" ולהבין כיצד אתר קדום הפך להיות למוקד דתי ופולחני בשלוש הדתות, מי העניק לו את צורתו הנוכחית מדוע יש בו אורוות חצובות אדירות מימדים, ומדוע מיקומו כה חשוב בדרך לירושלים, ואיזה צבא חלף בו לפני מאות שנים (רמז: לא מי שאתם חושבים). מנבי סמואל נמשיך לעבר חורבותיה של כנסיית הקתיסמה (=המושב) השוכנת בצידה הדרומי של העיר, ליד שכונת הר חומה וכאן נשמע את סיפורו המיוחד של המפגש בין האסלאם הקדום לבין התרבות הביזנטית שהובסה על ידו בעת כיבוש העיר בשנת 638 לספירה כמו גם כיצד חוברות מסורות של שלושת הדתות לכדי מארג מרהיב אחד.
מפגש שלישי
"מי את סית סכיינה?" פרשיות בתולדות טבריה המוסלמית וצפון הכנרת | מקבר רחל דרך טבריה של דאהר אל-עומר ועד חורבת מיניה
יום ב 17.4.24 | סיור שטח בטבריה המוסלמית וארמון חורבת מיניה | הסעה מאורגנת תצא מירושלים ונקודת איסוף במרכז הארץ.
טבריה היא עיר צעירה יחסית בארץ ישראל, רק בת אלפיים שנה. אך ההיסטוריה המגוונת שהיא מחביאה באתריה לא תבייש גם ערים עתיקות יותר. בסיור זה נתחיל בהתחקות אחר עקבותיה של סית סכיינה המסתורית, נראה (באם מצב השימור יאפשר זאת) את שרידי אחד המסגדים האומיים הקדומים בארץ, נשמע על טבריה כבירת ארץ ישראל היהודית לאורך מאות שנים, על סיפור הקמתה של העיר מחדש בתקופה העות'מאנית בימי דאהר אל-עומר, על המצור על טבריה, ונסיים בארמון מוסלמי קדום שפעם היה על גדת הכינרת.
מפגש רביעי
"הקרב ששינה את פני המזרח התיכון והמפתן שעליו אסור לדרוך" איובים צלבנים ודרוזים בקרני חיטין ונבי שועייב
יום ב 8.5.24 | סיור שטח בקרני חיטין ובנבי שעייב | הסעה תצא מירושלים ונקודת איסוף במרכז הארץ.
ב-4 ביולי 1187 רעד המזרח התיכון כאשר צבא צלבני קטן נמחק מעל פני האדמה על ידי צבא מוסלמי אדיר בראשותו של צלאח אל-דין אל-איובי. עם חיסולו של הצבא הצלבני חוסלה התערערה גם האחיזה הצלבנית בארץ. בטיולנו נחקור את מהלכיו של הקרב הדרמטי, וננסה להחליט מה מתוך הרשומון ההיסטורי אכן קרה בפועל. מקרני חיטין נרד לעבר קבר נבי שועייב הדרוזי שם נשמע על תולדותיו הפתלתלות של האתר, על עקרונות האמונה הדרוזית הנסתרים, ועל מסורות מימי תקופת ההתנחלות המתקשרות במסורות מאוחרות הקשורות באתר ובסביבתו.
מפגש חמישי
"קצב, דרווישים, נביא מתבודד ועיר שנקברה": עכו לחוף ימים תשכון |
יום ד 29.05.24 | סיור שטח בעכו | מפגש בשעה 10.00 בכניסה לאולמות האבירים בעיר העתיקה בעכו בצל עצי הפיקוס.
סמטאות האבן בלויות הסחף ומלח הים הספוג באויר, מספרות את סיפורה של עיר שתולדותיה חוזרות אחורה בזמן עד לתקופת הברונזה הקדומה אך אנו נתמקד בסיורנו בעכו של ימי הביניים והתקופה העות'מאנית, בחשיבותה הגיאופוליטית, נשמע על העימות המוסלמי – צלבני, על האופן שבו מתייחסת העיר העות'מאנית לעיר הצלבנית שמתחתיה, על העימות הצבאי בין האסלאם לנצרות במאה ה18, על המסדר הצופי היושב בה (במידת האפשר ניכנס לבקר במתחם), על הבהאים שיצאו מן האסלאם השיעי ועל משמעותה של עכו בעבורם, כמו גם על הדמויות שעומדות מאחורי תחייתה במאה ה18: דאהר אל-עומר ואחמד אל-ג'זאר.